Prof. Dr. Filiz Garip, Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası - 2019
17 Aralık 2020’de takdim edilen 2019 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası, İktisadi, İdari, Sosyal, İnsani Bilimler ve Hukuk alanlarında yaptığı çalışmalarını en gelişmiş ağ analitiğiyle, ileri veri toplama yöntemlerini kullanarak bir araya getiren ve geliştirmiş olduğu çığır açıcı nitelikteki modern metodolojiler ile nüfus bilimi ve göç alanlarındaki çalışmaları ve, bilgisayar bilimleri, istatistik, siyasi bilimler gibi farklı disiplinlerin ötesine uzanan çok yönlü kuramsal katkılarına istinaden Prof. Dr. Filiz Garip’e verilmiştir.

Araştırmalarında göç, ekonomik sosyoloji ve eşitsizlik kavramlarının kesişimine odaklanan Filiz Garip, bu çerçevede hareketliliğe olanak veren veya kısıtlayan, ekonomik eşitsizliğin artmasına veya azalmasına neden olan çeşitli mekanizmaları inceliyor.

On the Move: Changing Mechanisms of Mexico-U.S. Migration adlı kitabın yazarı olan Garip’in makaleleri Population and Development Review, Demography, Social Forces ve American Journal of Sociology dergilerinde yayımlandı. Garip, Princeton University Press tarafından yayımlanan On the Move: Changing Mechanisms of Mexico-U.S. adlı kitabında ABD’deki Meksikalı göçmenlerinin çeşitliliğini ele alıyor. Sosyoloji alanındaki doktorasını ve Yöneylem Araştırmaları ve Finans Mühendisliği alanındaki yüksek lisans eğitimini Princeton Üniversitesi’nde tamamlayan Garip, lisans eğitimini Endüstri Mühendisliği alanında Boğaziçi Üniversitesi’nde aldı.

Princeton Üniversitesi’nde Harold W. Dodds Honorific Fellowship bursuna layık görülen Dr. Garip, bu üniversitede Woodrow Wilson Society of Fellows üyeliğinde bulundu. Harvard Üniversitesi’nde göç ve ekonomik sosyoloji alanında dersler verdi ve Sosyoloji Bölümü tarafından George Kahrl Excellence in Teaching Award ödülüne layık görüldü. Garip, American Journal of Sociology and Sociological Science dergisinin danışman editörlüğünü üstleniyor.

Aralarında siyaset bilimi, bilgisayar bilimi ve istatistiğin de yer aldığı farklı alanlardan bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yürüten Filiz Garip’in araştırmaları National Science Foundation, Clark Fund, Milton Fund, Cornell’s Center for the Study of Inequality, Harvard Center for Population and Developmental Studies, David Rockefeller Center for Latin American Studies, Harvard Academy for International and Area Studies ve Weatherhead Center for International Affairs tarafından desteklenmiştir.

Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Seçili Kurul - 2019

Seçici Kurul

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın başkanlığında dünyanın önde gelen farklı kurumlarında çalışan 2019 yılı seçici kurulunda, Prof. Dr. Timur Kuran (Duke Üniversitesi), Prof. Dr. Yasemin Soysal (Essex Üniversitesi), Prof. Dr. Kemal Kirişçi (Brookings Enstitüsü), Prof. Dr. Zeynep Çelik (New Jersey Teknoloji Enstitüsü ve Rutgers Devlet Üniversitesi) ve Prof. Dr. Umran İnan (Koç Üniversitesi) görev almıştır.

Daha Fazlası