koç üniversitesi mütevelli heyet başkanı nur yalman

Prof. Dr. Nur Yalman – Özgeçmiş

Nur Yalman, Harvard Üniversitesi’nde Sosyal Antropoloji ve Orta Doğu Çalışmaları alanında onursal profesördür. Aynı zamanda Harvard Society of Fellows’un kıdemli üyesi, ABD Bilim ve Sanat Akademisi üyesi, Birleşik Krallık’ta Royal Anthropological Institute’un onursal üyesi ve ABD Dış İlişkiler Konseyi üyesi olan Profesör Yalman, Koç Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet ve Danışma Kurulu Başkanlığı ve Robert Kolej’in Mütevelli Heyeti üyeliğini ve aralarında Türkiye Uluslararası İlişkiler Forumu’nun da yer aldığı başka pek çok kurumun üyeliğini sürdürmektedir.

Yalman, Budizm ve Hümanizm üzerine çalışmalarıyla Japonya’da Soka Üniversitesi’nde 1993 yılında onursal doktora ünvanına ve aynı üniversitede En Yüksek Şeref Madalyası’na layık görüldü. Tokyo’da Asahi Shimbun gazetesi tarafından 21. yüzyılı planlama amacıyla kurulan “Create 21” adlı özel komisyonda görev aldı. 1960’ta, o tarihte yeni kurulmuş olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ders verdiği dönemde Ankara’da Devlet Planlama Teşkilatı’nın kuruluşunda Başbakanlık Özel Danışmanı olarak görev aldı. İspanyol gazetesi La Vanguardia’da belli aralıklarla yazmaya devam ediyor.

Profesör Yalman, Robert Kolej’de ve Birleşik Krallık’ta Cambridge Üniversitesi’nde eğitim gördü. Cambridge’de Peterhouse fahri üyesi ve Clare Hall üyesi oldu. Chicago Üniversitesi’nde Sosyal Antropoloji profesörlüğü ve Center for Middle Eastern Studies’in direktörlüğü, Harvard Üniversitesi’nde ise Orta Doğu Çalışmaları direktörlüğü görevlerini üstlendi. Stanford Üniversitesi’nde Center for Behavioral Sciences’ın üyesi oldu. Sri Lanka, Hindistan, İran ve Türkiye’de saha çalışmaları yürüttü. Yalman’ın uzmanlık alanları arasında Balkanlar, Orta Doğu, Orta ve Güney Doğu Asya ve Japonya yer almaktadır.

Yalman’ın Sri Lanka ve Hindistan üzerine yayınları arasında Under the Bo Tree,  “On the Purity of Women in the Castes of Ceylon and Malabar,” “The Ascetic Buddhist Monks of Ceylon”,  “De Tocqueville in India: an Essay on the Caste System,”  “On the Meaning of Food Offerings in Ceylon,” “The Semiotics of Kinship, “On Modern Buddhism and the Ananda doctrine” gibi pek çok yapıt bulunuyor.

Yalman’ın İslam, sekülerlik ve Türkiye üzerine yayınları arasında On Secularism and Its Critics: Notes on Türkiye, India and Iran,  Further Observations on Love (and Equality)”, “Islam and Secularism – Plato and Khomeini: Questions concerning the Open Society and its Enemies”, “Islamic Reform and the Mystic Tradition in Eastern Türkiye”, “The Ottomans and the West: Some Thoughts on Mutual Perceptions and Good Government: An Essay for Sir Jack Goody gibi yapıtlar sayılabilir.

Profesör Yalman’ın medeniyetler arası diyalog üzerine yapıtları arasında “A Passage to Peace: Global Solutions from East and West’”e (Daisaku Ikeda ile) (Japoncada “Kyono Sekai, Ashitano Bunmei” adıyla, aynı zamanda Çince ve Malayca’da yayımlandı) ek olarak Religion and Civilization” ve din, politika, etnisite, milliyetçilik ve sekülerizm üzerine başka pek çok yayın yer alıyor.

Nur Yalman’ın 5 yetişkin çocuğu ve 8 torunu bulunmaktadır.