Koç Üniversitesi’nin amacı, sıradan olmayan gençlerin iyi yetiştirilmesini sağlamaktır. Onların yeterli sayıda olmaları ve hak ettikleri liderlik noktalarına gelmeleri sonucu, ülkemizin geleceği güvence altına alınmış olacaktır… Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız…

Koç Üniversitesi İlk ders Vehbi Koç

İstinye Kampüsü’nde İlk Ders

4 Ekim 1993 sabahı Koç Üniversitesi öğretim hayatına başladı. O gün öğrencilere verdiği ilk dersten sonra Vehbi Koç yakınlarına, bu projenin “hayatında yaptığı en iyi iş, en doğru yatırım olduğunu” söylemişti. Nitekim açılışından sonraki üç yıl boyunca İstinye Kampüsü, Vehbi Koç’a eğitim alanında hedefine ulaştığı duygusu yaşatacaktı.

İlk Ders

Tarih: 4 Ekim 1993

Yer: Koç Üniversitesi İstinye Kampüsü

 

“… Bugünün Batı dünyasında üniversite ile iş âlemi iç içe çalışmaktadır. Bilhassa Amerika’da, iş sektöründe ve sanayide çalışmış kıymetli idareciler üniversitelerde sık sık dersler ile konferanslar verirler, açık oturumlara iştirak ederler. Bu alışkanlığın memleketimizde ve üniversitelerimizde de yer bulmasını arzu ediyorum. Benim bugün buradaki konuşmam ve sizlerin ilk dersiniz semboliktir. Ben bu üniversitenin kurucusu olarak sizlere, 70 yıldır eğitim gördüğüm “hayat üniversitesi”nden önemli bulduğum bazı konuları aktarmak istiyorum. İnsanlar her geçen gün bir şey öğreniyorlar, yeniliğe açık insanların eğitim ve öğretimleri hayat boyu sürüyor ve hiç bitmiyor…

 … Sizlere ilk önce üniversite fikrinin bizlerde nasıl oluştuğunu anlatmak istiyorum. İş hayatımda Batı’ya yaptığım seyahatlerde birçok işadamı ile tanıştım. Müesseseleşmiş büyük firmalarda, iyi eğitim görmüş, iyi lisan bilen, kabiliyetli gençlerin çalıştıklarını gördüm. İleri giden memleketlerin kalkınmasında ve ekonomilerinin kuvvetlenmesinde bunun büyük rolü olmuştur. Bugün Amerika’yı Amerika yapan, Japonya’yı Japonya yapan en büyük kuvvet, ekonomik kuvvettir. Bu kuvvet de, müesseselerin başında çalışan kabiliyetli insanlarla sağlanmıştır. Bu vaziyete göre, Türkiye’nin de yükselmesi için iyi eğitim görmüş, lisan bilen gençlerimizi yetiştirmenin önemli olduğuna inandım…

… Türkiye’mizde iyi bir üniversite kurabilmek için büyük çaba gösterdik. Planlarını hazırladık, fakat formaliteler dolayısıyla, düşündüğümüz yerde ve düşündüğümüz giriş şartları ile bir üniversite açmak mümkün olmadı. Vehbi Koç Vakfı İdare Heyeti, vakit kaybetmemek ve gerek gençlerin bir an evvel yetiştirilmesi, gerek öğretim üyelerini temin amacıyla üniversiteyi bu geçici yerde kurup öğrenime başlamaya karar verdi. İşte şimdi, burada, Koç Üniversitesi öğrenime başlamış oldu…

… Burada biz vasatın üzerinde talebeleri alarak dünyadaki iş adamı seviyesinde yetiştirmek istiyoruz. Bunun için her sene Vehbi Koç Vakfı, Üniversite’ye 5 milyon dolar katkıda bulunacaktır. Koç Üniversitesi’nin amacı, sıradan olmayan gençlerin iyi yetiştirilmesini sağlamaktır. Onların yeterli sayıda olmaları ve hak ettikleri liderlik noktalarına gelmeleri sonucu, ülkemizin geleceği güvence altına alınmış olacaktır… Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız…”

Vehbi KOÇ, 4 Ekim 1993

Vehbi Koç

senesinde dünyaya gelmiş ve 70 yıl boyunca sayısız başarıya imza atmış 92 yaşında bir Anadolu insanı, bu girişin ardından hayat üniversitesinde öğrendiği başarı ilkelerini gençlerle paylaştı. 

 

Sevgili Öğrenciler, sizlere gerek okul hayatınızda, gerekse ileride çalışma hayatınızda yararlı olacağını düşündüğüm bazı öğütlerim olacaktır…

• Sağlığınıza dikkat edin; çalışmanızda, dinlenmenizde, eğlencenizde ölçüyü kaçırmayın.
• Başarılı olmak için iyi bir öğrenim şarttır. Bu devirde kim iyi okur, kim iyi çalışırsa o başarılı olacaktır. Bu inancı genç yaşta benimseyin.
• Hayatta başarılı olmuş birçok büyük adamın nasıl yetiştiğini inceledim. Başarılı olmalarının başlıca sırrı çalışmaktır. Çalışmadan hiçbir başarı kazanılamaz.
• Türkiye ve dünya ile ilgili sosyal, politik, ekonomik konularda gerekli yayınları okuyun. Kendinizi bu konuda aydınlatacak bilgilere sahip olun.
• Türkiye sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler değildir. Bunu dikkate alın ve iş hayatınıza başladığınız zaman bu konuda gecikmiş olmayın.
• Hocalarınız ile rahatça fikir alışverişinde bulunun, mutabık değilseniz neden olmadığınızı da anlatın.
• Koç Üniversitesi’nin kendine has gelenekleri olacaktır; bunlara uyun ve sahip çıkın.
• Kendinize has prensipler edinin, bunları ne pahasına olursa olsun tatbik edin. İzzet-i nefsinizden fedakârlık yapmayın…”

Vehbi Koç son olarak, “Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız,”diyerek öğrencilere başarılar diledi ve dersini bitirdi. Gençlerin heyecan dolu alkışlarıyla uğurlandı.

Ve 25 Şubat 1996’da Antalya’dan gelen bir haber, Koç camiasını olduğu kadar bütün Türkiye’yi de üzüntüye boğdu: Vehbi Koç, vefat etmişti…

Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Tamer Şahinbaş